• Plavecký kurz pre3. a 4. ročník

          • Týždeň od pondelka 16. 10. trávili niektorí tretiaci a štvrtáci dopoludnia inak ako zvyčajne. Každé ráno sa totiž vybrali do Nového Mesta nad Váhom na plaváreň. Tam ich už čakali inštruktori Pinguin sport clubu, aby ich naučili plávať.

            Hneď prvý deň sa deti rozdelili do troch družstiev podľa plaveckých zručností. Každé družstvo si vymyslelo svoje meno - Plavci, Delfíni a Ľadoví pinguini. V prvom a druhom družstve boli deti, ktoré už vedeli plávať, no bolo treba trochu vylepšiť ich štýl plávania. Učili sa dýchať do vody a pritom plávať kraul, naučili sa znak a skúšali aj skočiť šípku do vody. Tretie družstvo bolo pre neplavcov. No na konci týždňa už všetci vedeli plávať a medzi deťmi nebol žiaden neplavec. To, že to tak je, museli dokázať v posledný deň. Úlohou detí bolo preplávať časť bazéna. A keďže sa to všetkým podarilo, zaslúžili si diplom a aj pochvalu za správanie počas celého kurzu.

            Ďakujeme vedúcemu „Pinguinákovi“ Andrejovi Úradníčkovi a jeho inštruktorom za priateľský a trpezlivý prístup, že zlepšili plávanie detí a dokázali u niektorých prekonať strach z vody a obavy z plávania.

            FOTOALBUM

          • Hlásený výskyt vší v 5.B

          • Vážení rodičia!

            Oznamujeme Vám, že nám bol počas víkendu hlásený výskyt vší v 5.B triede. Prosíme všetkých rodičov (nielen v 5.B), aby prekontrolovali deťom vlásky a v prípade výskytu ponechali dieťa doma a spravili potrebné opatrenia. Návrat do školy - len s lekárskym potvrdením, že je to v poriadku.
            preventivne_opatrenia__pedikuloza_vsi.pdf

          • Vystúpenie pre dôchodcov

          • V piatok 20.10.2023 zorganizovala obec Podolie z príležitosti mesiaca úcty k starším  stretnutie dôchodcov nad 60 rokov v našom kultúrnom dome. Aby starkým nebolo smutno, pripravili naši žiaci z umeleckých krúžkov, deťúrence z materskej školy ako aj časť učiteľského zboru krásny program. Výborne ho uvádzali Nina s Eunikou. Nasledovali trojhlasy v piesni Praďme že, len praďme našich pani učiteliek a po nej pieseň Nočné ruže v podaní manželov Schreiberovcov. Dôchodcom sa úprimne a prajne prihovoril p. starosta Bobocký. Úsmev na tvárach starkých vylúdilo vystúpenie detí z materskej školy, ktorý starkým s radosťou a veselosťou zaspievali a zatancovali. Nasledovala pieseň Optimista v podaní ôsmaka Jakuba. Po ňom sa starkí pobavili na vtipnom rozhovore moderátorky Vanesky s hluchou babkou Simonkou. Dievčatá z družiny prekvapili tanečnými kreáciami. K programu prispel aj p. uč. Čechvala básňou a malým prianím. Po ňom javisko ožilo divadelným tancom a spevom piesne Len bez ženy v podaní chalanov Martina a Jakuba. Matúško a Vivien sa porozprávali s babičkou Červeňsnkou  a deduškom Kikom o živote a dievčatá z umeleckého krúžku poďakovali starkým za veľa vecí, ktoré pre nás robia. Dvojbodku za celým školským programom dal náš p. farár Ťapušík. Na počúvanie i do tanca našim dôchodcom až do neskorej noci hrala DH Podolanka. Za prípravu programu ďakujeme okrem už spomenutých ľudí aj p. zást. Fogašovej  a p. učiteľkám Janegovej, Hercegovej, Zemkovej, Jurdovej. Krásne darčeky v podobe svietnikov prichystali naše deti pod vedením p. uč. Jacolovej. ďakujem patrí aj našim zvukárom Paľkovi, Jakubovi a p. uč. Schreiberovi a v neposlednom rade aj našim žiakom, ktorí pomohli pri obsluhovaní starkých počas večere pod vedením našej p. asistentky Augustínovej. Piatočný večer ukázal, že veľké veci sa skladajú z maličkostí a keď každý priloží trošku ruku k dielu, vznikne krásna symbióza plná porozumenia, radosti a lásky.

            FOTOALBUM
            VIDEOALBUM

          • Jesenný kurz ochrany života a zdravia

          • V stredu 18.10.2023 pripravili naši učitela 2. stupňa pre svojich žiakov jesenný kurz ochrany života a zdravia (prierezová téma v našom ŠkVP realizovaná cez kurzy). Tentoraz sme ho poňali inovatívne a zamerali sa aj na iné témy ako po minulé roky. Žiaci boli rozdelení do 8 skupín a prešli 8 stanovíšť, pričom na každom sa venovali téme 30 minút. Názvy, rozmiestnenie a vedúci stanovíšť: 

            • Buď internetový láskavec – PC veľká – Mgr. Monika Muľová 
            • Nenaleť fejkom – PC malá – Mgr. Samuel Kusenda 
            • Chráň svoje zdravie a nefajči! – 6.A – Mgr. Lucia Podhradská 
            • Podpor svoje zdravie vyváženou stravou – 7.A – Mgr. Zuzana Vienerová 
            • Dokážeš zachrániť priateľa?  – 5.B – Mgr. Alexandra Faboková 
            • Chráň svoje zdravie aj pri pobyte v prírode – 9.A – PhDr. Róbert Ťapušík 
            • Správaš sa prosociálne? – 8.A –  RNDr. Daniela Maráková  
            • Bezpečne na ceste –  5.A –  Mgr. Bohumil Čechvala 

            Nakoniec sme deň uzavreli na dolnej chodbe, kde vedúci stanovíšť vyhodnotili prácu skupín. Podľa vyjadrenia žiakov sa im inovovaná náplň kurzu páčila a veríme, že si z neho odniesli dosť poznatkov a pretavia ich aj do svojho života.

            FOTOALBUM

          • Školské kolo olympiády v slovenskom jazyku

          • V utorok 17. októbra 2023 sa 13 detí z 8. a 9. ročníka pokúsilo riešiť školské kolo olympiády v slovenskom jazyku. Súťaž dozorovala p. uč. Zemková, pri hodnotení ústnej časti pomáhala p. uč. Faboková. Súťaž pozostávala z troch častí: žiaci najskôr riešili test, pričom do ďalšieho kola sa dostali len tí, čo ho spravili aspoň na 15 b. (zvládlo to 8 detí z 13). Nasledovala druhá časť súťaže - tvorba textu a nakoniec sa žiaci museli prejaviť po rečníckej stránke. 5 detí skončilo nad 40 bodov a stali sa úspešnými riešiteľmi školského kola. Do okresného kola postupuje však iba víťazka súťaže Radka Durcová s počtom bodov 48. Úspešné boli ďalej Eliška Huttová 47 b., Nelly Krchnavá 42 b., Sofia Fraňová 41 b. a Bianka Pobjecká 40 b. Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme. 

          • Divadelné predstavenie v ŠKD

          • V pondelok 16.10. 2023  sa deti ŠKD v počte sedemdesiat zúčastnili divadelného predstavenia, ktoré nám predviedlo prešovské divadlo Babadlo a malo názov Kráľ, drozdia brada. Herec deti veľmi zaujal svojím výkonom, príjemným hlasom a dejom rozprávky, do ktorého zapájal aj deti. Tie sa ochotne prihlasovali do role hercov. Divadlo sa deťom páčilo.
            FOTOALBUM

          • Majstrovská okresu SFL v malom futbale

          • V stredu 11.10.2023 sa 9 žiakov 5. a 6. ročníka zúčastnilo na Majstrovstvách okresu SFL v malom futbale za účasti  15 základných škôl. Družstvá boli rozdelené do 4 skupín. Naši chlapci svoju skupinu vyhrali, keď porazili Pobedím 5:0, Moravské Lieskové 10:0. V nadstavbovej časti  sme jeden zápas prehrali 1:3, druhý vyhrali 5:0 a nakoniec o piate miesto sme prehrali 0:3 a skončili celkovo na šiestom mieste z 15 družstiev. Chlapcom ďakujem za bojovnosť a príkladnú reprezentáciu školy.

            Mgr. Miroslav Ostrovský

            FOTOALBUM

          • Projekt Záložka do knihy spája školy

          • Naše školské kluby detí sa tento školský rok zapojili do 14. ročníka česko-slovenského  projektu  Záložka do knihy spája školy. Témou tohto ročníka bol Inšpirujúci svet rozprávok, príbehov a básní. Zapojili sme 95 žiakov z 1. - 5. ročníka, ktorí vytvorili krásne záložky, a to počas činnosti v kluboch alebo piataci na hodinách výtvarnej výchovy. Tieto záložky si vymeníme so Základnou školou Dříteň, ktorá sa nachádza v južných Čechách. Táto škola nám bola pridelená z Národného inštitútu vzdelávania a mládeže NIVAM.  Budeme sa tešiť na spoluprácu.

            FOTOALBUM našich záložiek

          • Daj knihám druhú šancu

          • Milí žiaci, ak máte doma knihy, ktoré ste už prečítali a padá na nich prach na vašej poličke alebo ste z nich už „vyrástli“, alebo viete, že sa do nich už nepozriete a zaberajú Vám miesto na knihy nové, dajte im druhú šancu. Prineste ich do školy, my ich prerozdelíme do tried a vytvoríme si triedne knižnice v každej triede (najmä na 2. stupni). Tak svojím knihám vdýchnete druhú šancu, aby si ich mohli prečítať vaši spolužiaci, kamaráti z iných tried počas prestávok alebo víkendov doma. Vopred veľmi pekne ďakujeme za každú knihu, ktorej ste darovali nový život.

            Vaši slovenčinári

          • Pozvánka do miestnej knižnice

          • Obec Podolie pozýva deti a mládež zmysluplne tráviť voľný čas v príjemnom prostredí miestnej knižnice v Kultúrnom dome Podolie každý utorok od 14.00 hod. do 15.00 hod. Dozor je zaistený. Môžete si tu zahrať spoločenské hry, čítať knihy, vzájomne sa podeliť o poznatky, vedomosti, nápady, prekonzultovať problematické učivo alebo sa "iba" porozprávať. 

          • Rozvojový projekt "Čítame pre radosť"

          • V predchádzajúcom týždni vedenie našej školy vyplnilo žiadosť o rozvojový projekt "Čítame pre radosť". Ak budeme do projektu vybraní, získame 1.000 € na vybudovanie 4 triednych knižníc (4 x 250 €) v triede predškolákov v MŠ, v 1.A, 2.A a 2.B. Držíme si palce. Bližšie informácie o projekte sa dozviete tu.

          • eshop otvorený na 14 dní

          • Oznamujeme Vám, že náš školský eshop s oblečením, či taškami, ktoré majú logo školy, je opäť otvorený. Ak máte záujem, neváhajte, eshop je otvorený na 14 dní do 18.10.2023.  V škole na dolnej chodbe je zavesený leták a do každej triedy sa posunulo 10 papierikov s oznamom.
            Link na otvorenie eshopu: https://www.kraloveskoly.cz/zspodolie

          • Podolský atletický štvorboj

          • V piatok 29. septembra 2023 sa žiaci 2. stupňa neučili, pretože využili krásne jesenné počasie, aby si zašportovali. A to nielen vybraní žiaci, ale všetci žiaci 2. stupňa okrem oslobodených z TSV alebo žiakoch po chorobe. Páni učitelia si pre nich pripravili akciu Podolský atletický štvorboj. Súťažilo sa v 4 kategóriách - m,ladší žiaci, mladšie žiačky, starší žiaci, staršie žiačky. Všetci súťažiaci si vyskúšali sily v 4 disciplínach: skok do diaľky, skok do výšky, cezpoľný beh a hod kriketkou. V každej disciplíne bolo ocenených 10 žiakov s najlepšími výsledkami. S jednotlivými skupinami chodili naše pedagogické asistentky, na stanovištiach si zápolenie organizovali a výsledky zapisovali naši učitelia. Nakoniec sa výsledky všetkých žiakov sčítali a vyhodnotili sme 3 najlepších športovcov v každej kategórii. Tí boli ocenení diplomami a sladkosťou na doplnenie energie. 

            Veľká pochvala patrí všetkým žiakom, pretože sa snažili o čo najlepšie výkony a mnohí sa super povzbudzovali. Súťaž prebiehala fair play a nevznikli žiadne väčšie zádrhely. A tu sú naši najlepší štvorbojisti:

            eduresized_Snimka.JPG

            FOTOALBUM

          • Družinári na exkurzii v našom poľnohospodárskom družstve

          • Krásne jesenné počasie v stredu 28. 9. 2023 využili naši družinári na návštevu Poľnohospodárskeho družstva v Podolí. Deti si popozerali areál družstva, kde najmä chlapcov zaujali traktory a iné poľnohospodárske stroje. Najväčšiu radosť im urobili koníky, ktoré sa im predviedli v plnej kráse. Deti sa veľmi tešili, že môžu byť v ich bezpečnej blízkosti. Dlhú cestu všetky deti statočne zvládli.

            FOTOALBUM

          • Literárno-historická exkurzia "Ako sa rodila slovenčina?"

          • Dňa 27.9.2023 sme sa so žiakmi 8. a 9. ročníka vybrali na exkurziu s názvom Ako sa rodila slovenčina?. Exkurzia bola organizovaná z príležitosti 180. výročia vzniku nášho spisovného jazyka. Deň pred samotnou kodifikáciou spisovnej slovenčiny sa Štúr, Hurban a Hodža stretli s kňazom Jánom Hollým na fare na Dobrej Vode, aby si vypýtali súhlas a požehnanie na uskutočnenie tohto diela. Ján Hollý, staručký kňaz v tom čase, im svoj súhlas dal, a tak sa 17.7.1843 uskutočnila samotná kodifikácia slovenčiny na fare Jozefa Miloslava Hurbana v Hlbokom. Obe spomenuté miesta sme preto navštívili, aby sme si pripomenuli slávnosť vzniku našej krásnej, ľubozvučnej slovenčiny. 
            Exkurziu zorganizovali Mgr. Zemková a Mgr. Faboková a zúčastnili sa jej žiaci 8. a 9. ročníka.

            FOTOALBUM

          • Záujmové krúžky v šk. roku 2023/24

          • Po prijatí a uplatnení vzdelávacích poukazov podpísaných rodičmi v záujmových krúžkoch  popisuejme stav v záujmovom vzdelávaní na tento šk. rok nasledovne: V ponuke bolo 11 krúžkov, z toho krúžok paličkovania sa neotvorí pre nízky počet záujemcov. Bolo vydaných 237 vzdelávacích poukazov našim žiakom, bolo prijatých a v krúžkoch uplatnených 168 vzdelávacích poukazov. V tomto šk. roku bude na škole pracovať 10 záujmových krúžkov: 1. st. - krúžok mentálnej aritmetiky, športovo-pohybový krúžok, umelecký krúžok 1, krúžok doučovania; 2. st. - futbalový krúžok, strelecký krúžok, umelecký krúžok 2,  robotický krúžok, Mladý ekovedec, Príprava na testovanie deviatakov, krúžok doučovania. Krúžky začnú svoju činnosť a prvé stretnutie v tomto alebo v nasledujúcom týždni.

          • Školenie BOZP a PO

          • V pondelok 25. 9. 2023 sa v poobedných hodinách konalo pravidelné školenie všetkých zamestnancov školy v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a v oblasti požiarnej ochrany.

          • Majstrovstvá školy v cezpoľnom behu

          • Slnečné lúče a teplé počasie vylákali prvostupniarov 22. 9. 2023 von, aby si zmerali sily v cezpoľnom behu. Pre prvákov a druhákov bola pripravená menej náročná, no dostatočne dlhá trať, tretiaci a štvrtáci to mali o niečo ťažšie. Počas behu museli všetci prekonávať nerovnosti terénu, schody, kopčeky. Aby to zvládli, museli sa pred behom riadne rozcvičiť. No a potom to prišlo...postupne sa na štartovú čiaru postavili chlapci 3. a 4. ročníka, po nich nasledovali dievčatá. Po ich vzore sa rozbehli aj chlapci a potom aj dievčatá z 1. a 2. ročníka. S nástrahami trate si všetci poradili a šťastlivo dobehli do cieľa. Samozrejme, že na prvých miestach mohli byť len tí najrýchlejší. Za svoj výkon si  zaslúžili diplom, sladkosť aj malú odmenu. No po behu určite všetkých hrial dobrý pocit, že to zvládli a urobili niečo pre svoje zdravie.

            FOTOALBUM

          • Rada školy - 1. zasadnutie

          • Vo štvrtok 21. 9. 2023 sa konalo o 16.00 hod. prvé stretnutie Rady školy v tomto šk. roku. Prítomná bola i p. riaditeľka školy. Rada školy prerokovala Správu školy o VVČ za minulý šk. rok, aktualizovaný Školský vzdelávací program, školské poriadky ZŠ a MŠ, počty detí a žiakov na tento šk. rok, materiálno-technické a personálne zabezpečenie školy na tento šk. rok.

    • Prihlásenie

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Podolie 804
      • schreiberova@zspodolie.sk
      • schreiberova@zspodolie.sk
      • ZŠ - sekretariát: 032 7408411
      • ZŠ: 032 7408412, 032 7408413
        MŠ: 032 7408414
        ŠJ: 032 7408415
        ZŠ - mobil: 0911 961 480
      • Podolie 804
        91622 Podolie
        Slovakia
      • 036125431
      • 2021628609
      • Riaditeľka školy:
        RNDr. Janka Schreiberová - 032/7408412
        schreiberova@zspodolie.sk
      • Zástupkyňa riaditeľky pre ZŠ:
        RNDr. Daniela Maráková - 032/7408413
        marakova@zspodolie.sk
      • Zástupkyňa riaditeľky pre MŠ:
        Slavka Fogašová - 032/7408414
        mspodolie@gmail.com
      • Vedúca školskej jedálne:
        Mariana Porubská - 032/7408415
        sjedalenpodolie@gmail.com