• Dekanátne kolo Biblickej olympiády

          • Tri naše žiačky zo 6.A sa zúčastnili vo štvrtok 21.3.2024 biblickej olympiády na dekanátnom/okresnom kole v Novom Meste nad Váhom. Obhájili 3.miesto a zo súťaže si okrem nových poznatkov, pekných zážitkov, priniesli aj krásne ceny. Vaneske Prídavkovej, Viki Halčinovej a Natálke Pagáčovej  srdečne gratulujeme. 
            FOTOALBUM

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • Dňa 12.3.2024 súťažilo 9 úspešných riešiteľov školského kola geografickej olympiády na okresnom kole v Novom Meste nad Váhom. Päť z nich dosiahlo úspech aj v okresnom kole, kde získali dostatok bodov, aby sa stali úspešnými riešiteľmi OK. Podrobnejšie výsledky nájdete tu: https://www.zspodolie.sk/a/uspechy. K úspechu blahoželáme Patrikovi Rayovi, Radke Durcovej, Filipovi Durcovi, Matúšovi Kohútovi, Lukášovi Miklovi. Najlepší výsledok dosiahol Patrik Ray, v svojej kategórii skončil na 1. mieste z 32 súťažiacich a postupuje do krajského kola. 

          • e-shop - Kolekcia školského oblečenia

          • Dobrý deň všetkým!

            Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!

            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci. Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie a navyše pre nás e-shop znížil ceny väčšiny produktov! Ponuku nájdete na tomto linku: kraloveskoly.cz/zspodolie . Objednávanie bude  spustené od zajtra 20.3. a bude možné až do 3.4. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)
              
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 
            vedenie školy

          • Riaditeľské voľno 5. - 8. ročník

          • Oznamujeme všetkým  žiakom 5., 6., 7. a 8. ročníka a ich rodičom, že v stredu 20. marca 2024 je žiakom týchto ročníkov udelené riaditeľské voľno z organizačných dôvodov, keďže v tento deň prebieha na škole celoslovenské testovanie deviatakov zo SJL a MAT. Žiakov sme hromadne odhlásili z obeda. Žiaci 1. stupňa sa učia podľa rozvrhu, žiaci 9. ročníka riešia T9-2024. ŠJ a ŠKD fungujú v riadnom režime.

          • Okresné kolo Fyzikálnej olympiády

          • Dňa 13.3.2024 sa zúčastnilo 5 žiakov 8. ročníka na okresnom kole Fyzikálnej olympiády. Úlohy boli veľmi náročné. Úspešným riešiteľom OK FO sa stala Eliška Huttová z 8.B, ktorá skončila v kat. F na krásnom 2. mieste, za čo získa diplom a vecnú cenu. Všetkým riešiteľom ďakujeme za účasť a snahu a Eliške blahoželáme k výsledku.

          • Vyhodnotenie LVK Zuberec - Roháče - Spálená

          •  

            V dňoch 25.2.2024 (nedeľa) až 1.3.2024 (piatok) sa 15 žiakov 7. ročníka, 11 žiakov 8. ročnika a 10 žiakov 9. ročníka (spolu 36 žiakov) našej školy zúčastnilo lyžiarskeho výchovno-výcvikového kurzu v oblasti Zuberca na zjazdovke Zverovka Spálená.

            Účastníci kurzu boli ubytovaní v penzióne Pribisko. Vedúcim kurzu a súčasne inštruktorom bol Mgr. Miroslav Ostrovský, ďalšími inštruktormi boli Mgr. Rastislav Bobocký a Mgr. Miriam Hanzlíková, poobedný a večerný dozor zabezpečovala Mgr. Zuzana Vienerová a lekársku starostlivosť zabezpečovala záchranárka Andrea Krajčová.

            LVVK sa začal v nedeľu 25.2.2024 o 13,00 h odchodom z obce Podolie. Po príchode do Zuberca do penziónu Pribisko sa žiaci ubytovali v 3, 4 a 6 lôžkových izbách so samostatnou kúpeľňou, WC a televízorom. Oboznámili sa s prevádzkovým poriadkom ubytovania a priestormi hotela. Stravovanie bolo zabezpečené raňajkami a večerou v hotelovej časti formou hotelovej obsluhy, obedy boli zabezpečené v reštaurácii priamo na svahu v čase od 12,15 h do 13,00 h.

            Lyžiarsky výcvik sa konal na svahu Zverovka Spálená, kde sa žiaci presúvali kyvadlovou dopravou, ktorú zabezpečovalo lyžiarske stredisko. Žiaci boli rozdelení do 3  družstiev. Všetci zvládli základy lyžiarskeho výcviku, a po 2 dňoch už všetci vedeli využívať výhody lanoviek. Výcvik pozostával zo základných prvkov lyžovania – chôdza na lyžiach, obraty, výstupy a zostupy, základný zjazdový postoj, zjazd po spádnici, obojstranný prívrat a zastavenie, oblúky v obojstrannom prívrate. Mierne pokročilí sa zdokonaľovali v správnom držaní tela, znožných oblúkoch, v jazde šikmo svahom, zosuvnými oblúkmi a oblúkmi s rôznym polomerom. Vyhodnotenie sa uskutočňovalo každý deň počas výcviku v skupinách.

            V popoludňajších hodinách žiaci odpočívali a pripravovali program na večer po ročníkoch. V herni mali možnosť hrať stolný tenis, biliard, stolný futbal. V utorok a vo štvrtok bezplatne hrali 90 minút bowling. V stredu po večeri si všetci vypočuli hodinovú prednášku záchranára horskej služby.

            Počas celého lyžiarskeho výcviku vládla v kurze príjemná atmosféra, žiaci dodržiavali pokyny inštruktorov na svahu, dennej služby v penzióne, boli slušní a nevyskytli sa žiadne závažnejšie problémy.

            Účelom LVVK bolo upevniť vzťah žiakov k prírode, naučiť ich dodržiavať lyžiarske pravidlá a vedieť pomôcť druhému.

            Vyhodnotenie LVVK vypracoval: Mgr.Miroslav Ostrovský, vedúci kurzu.
            FOTOALBUM - doplnený

          • Muzikál OLIVER

          • Vo štvrtok, 7.3.2024 sme sa s našimi ôsmakmi vybrali do Bratislavy na verejnú generálku najnovšieho rodinného muzikálu Oliver na Novej scéne. Muzikálovú podobu získal slávny román Oliver Twist Charlesa Dickensa v roku 1960 vďaka hudbe skladateľa Lionela Barta. V roku 1968 ho uviedli aj na Broadwayi a získal aj filmovú podobu. Veľmi inšpiratívny príbeh chlapca, ktorý túži po láske a prijatí. Osud ho vedie uličkami sirotinca cez pouličný gang malých zlodejov, až sa dostáva do domova nepoznaného starého otca. Klasické dielo svetovej literatúry sme mali možnosť vidieť, divadelné predstavenie bolo skvelé, herecké obsadenie vynikajúce (Csondor Kassai, Dárius Koči, Pavol Topoľský...) a zážitok neopísateľný. Keďže to bola verejná generálka, premiéry začali len tento víkend. A my vám môžeme tento muzikál len odporúčať. (Mgr. Veronika Zemková)

            FOTOALBUM

          • Medzinárodná súťaž Robotiáda Brno 2024

          • V piatok 1. 3. 2024 sa v skorých ranných hodinách šesť šikovných žiakov z robotického krúžku spolu s p. riaditeľkou vybralo do Brna na súťaž Robotiáda zasúťažiť si a zmerať si sily v medzinárodnej silnej konkurencii. Chlapci vytvorili 3 tímy po dvoch a prihlásili sa celkovo do štyroch druhov súťaží. Počas krúžkov konštruovali svojich robotov tak, aby splnili predpísané parametre a potom ich museli naprogramovať tak, aby v súťaži
            dosiahli čo najlepší výsledok. Tím RFRP (dvojica Richard Fidler a Roman Petic, 6.A) súťažili v jednej súťaži - SPRINT LEGO. Na 90 cm širokej  dráhe museli prejsť dráhu 10 m čo narýchlejšie, nesmeli naraziť do mantinelov a potom následne museli zabrzdiť na dráhe 5 m. Tím MACKO UŠKO (dvojica Ondrej Zemko, 6.A a Andrej Halčin, 7.A) sa s jedným robotom prihlásili do SPRINT LEGO a s druhým robotom do zápasov SUMO. Najstarší tím OASIS (Jakub Vičík a Martin Bobocký z 9.A) vytvorili tlačiareň, ktorá prepisovala morseovku do tlačených písmen našej abecedy a zapísala ju do súťaže FREESTYLE a s druhým robotom sa zapísali do súťaže DIAĽKOVÝ MEDVEĎ. Roboti museli prejsť prísnou kontrolou a spĺňať stanovené parametre (rozmery robota, hmotnosť robota, funkčné tlačítko stop, rozmery nepriehľadnej plochy na označenie robota). Po kontrole sa pustili do súťaženia podľa časových harmonogramov. Nebolo moc času si robotov vyskúšať, v niektorých súťažiach išli chlapci naostro. 

            Hoci sme na medaile nedosiahli, vrátili sme sa domov spokojní. Každý tím svoju úlohu zvládol a nebol diskvalifikovaný. Výborný výsledok sme dosiahli v súťaži SPRINT LEGO. Do nej bolo prihlásených 71 tímov, z nich 31 tímov ani v dvoch rozjazdoch nedokázalo dráhu prejsť bez nárazov a tak boli diskvalifikovaní. 40 tímov zvládlo prejsť dráhu do cieľa bez nárazov. Naše tímy skončili tesne po sebe - tím RFRP na 23. mieste zo 71 tímov  s časom 5,85 s; tím Macko Uško na 24. mieste zo 71 tímov s časom 6,00 s. Najlepší čas v súťaži bol 3,34 s, najhorší čas 31,24 s. 

            V zápasoch SUMO bojovalo medzi sebou 72 tímov, ktoré rozdelili do 8 skupín po 9. Cieľom bolo bojovať proti súperovi v čiernom kruhu, ktorý končil bielym lemom a snažiť sa súpera z kruhu vytlačiť. Náš tím MACKO UŠKO bojoval v skupine F a dosiahol so svojimi protivníkmi 5 výhier a 2 prehry a tak skončil v skupine na peknom 3. - 4. mieste. Do finále však postupoval z každej skupiny len víťaz, takže náš robot sa ďalej zo skupiny nedostal.

            V súťaži Diaľkový medveď bojoval tím OASIS, pričom cieľom bolo pomocou aplikácie ovládať robota tak, aby čo najrýchlejšie prešiel bludiskom, našiel medveďa, uchopil ho a priviedol do cieľa. Nevýhodou tímu bolo, že si svoho robota nemali šancu vyskúšať, keďže museli byť dve hodiny na stanovišti Freestyle a tam predstavovať svoju tlačiareň. Skončili na 27. mieste zo 45 tímov s časom 48,06 s. Úlohu zvládlo 32 tímov zo 45. Zatiaľ nevieme poradie v súťaži Freestyle.

            Súťaž bola náročná, ale stálo to za to. Chlapci nabrali skúsenosti a sú rozhodnutí o rok znovu zabojovať. A my ich v tom podporíme, veď ako píšu organizátori: "Programování a robotika rozvíjí logické myšlení, umění řešit problémy, smysl pro detail, kreativitu a především spolupráci."

            Ďakujeme rodičom p. Jánovi Vičíkovi a Ing. Petrovi Zemkovi za to, že nás zasponzorovali a šťastne nás dopravili svojimi autami na súťaž a späť domov, a taktiež pomohli pri prenose robotov ako aj morálne podporili chlapcov počas súťaže.

            RNDr. Janka Schreiberová

            FOTOALBUM
            VIDEOALBUM

          • Okresné kolo Šaliansky Maťko

          • V utorok 26.2.2024 sa 3 naše žiačky - Paulínka Madrová (4.A), Ninka Masárová (4.A) a Viktória Halčinová (6.A) zúčastnili okresného kola recitačnej súťaže slovenských povestí Šaliansky Maťko. Krásne 3.miesto si odtiaľ priniesla Ninka Masárová, ktorej srdečne gratulujeme. A všetkým trom dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy.
            FOTOALBUM

          • Biblia očami detí

          • Na hodinách náboženstva sme sa s deťmi zapojili do výtvarnej súťaže Biblia očami detí. Žiaci 1. stupňa kreslili svoje obrázky na tému : Vytrvalosť vo viere. Boli to obrázky o obetovaní Izáka, búrke na mori či zázračnom rozmnožení chleba. A výsledky?

            V 1. kategórii zvíťazili: 

            1. miesto - Agátka Hochelová (2.A) - obázok postupu do diecézneho kola do Trnavy
            2. miesto - Viktória Urbanová (2.B)
            3. miesto - Simonka Rayová (2.A)

            V 2. kategórii získali umiestnenie: 

            1. miesto - Dominik Ray (4.A)
            2. miesto - Lukáš Mrekaj (4.A)
            3. miesto - Dorotka Tatárová (3.A)

            Víťazom blahoželáme a prajeme, aby svoj talent aj naďalej rozvíjali. Darčeky do súťaže zabezpečil a odovzdal deťom náš p. farár, ktorému touto cestou ešte raz veľmi pekne ďakujeme.

            FOTOALBUM

          • Družinársky karneval

          • Tak ako každý školský rok, aj v tomto roku vychovávatelia p. Slavomíra Štefániková, p. Mária Ščepková a Mgr.Samuel Kusenda zorganizovali spoločne so svojimi školskými klubmi detí DRUŽINÁRSKY KARNEVAL. Ten sa konal vo štvrtok 15.2.2024 a bol plný tanca a zábavy. Deti si mohli zatancovať na ich obľúbené hity a tiež si mohli zasúťažiť v rôznych súťažných disciplínach ako napríklad Závody autíčok, tanec s kockami, prenášanie lentiliek či metlový tanec. Výhercovia jednotlivých disciplín vyhrali aj sladkú odmenu. Taktiež sa konala prezentácia a fotenie jednotlivých masiek. Touto formou musíme deti pochváliť za ich kostýmy, správanie a tiež súťažné nasadenie. Vychovávatelia sa chcú poďakovať všetkým, ktorý sa svojou troškou angažovali na tejto akcii a boli nápomocní pri jej organizácii.
            FOTOALBUM

          • Valentínska pošta

          • ňa 15.2.2024 žiaci 8.B triedy zorganizovali Valentínsku poštu. Žiaci celej školy mohli poslať poštu spolužiakovi, kamarátovi, pani učiteľke/učiteľovi ale i nepedagogickým zamestnancom školy. Na túto poštu mohli využiť vopred vyrobenú Valentínsku schránku, do ktorej mohli vhadzovať svoje listy, obálky či darčeky. Žiaci 8.B poštu roztriedili a následne ju v sprievode triedneho učiteľa porozdávali po jednotlivých triedach či kabinetoch. Akcia ako celok dopadla veľmi dobre až na tri listy žiakov druhého stupňa, ktorých obsah bol veľmi nevhodný. Z toho dôvodu boli daní žiaci predvolaní a obsah listov sa s nimi riešil. Z našej strany budeme z toho dôvodu musieť zaviesť lepšie bezpečnostné opatrenia tak, aby sme predišli vyššie spomínanému nevhodnému obsahu. 
            FOTOALBUM

          • Okresné kolo Biologickej olympiády

          • Dňa 13.2.2024 sa konalo okresné kolo biologickej olympiády kat. C, v ktorom súťažilo 17 žiakov z rôznych škôl okresu. Z našej školy do okresného kola postúpili dvaja žiaci ôsmeho ročníka. Úspešnou riešiteľkou biologickej olympiády v kat.C sa stala Eliška Huttová z 8.B, ktorá skončila na 4. mieste. Blahoželáme Eliške i p. učiteľke BIO.

          • Jarné upratovanie

          • Na našej škole sme nelenili ani cez jarné prázdniny. Keďže sme v jeseni rekonštruovali chodníky a začalo zlé počasie a prišla zima, na jeseň sa nestihol areál upratať. A tak sa v pondelok stretlo 6 učiteľov a p. školník, aby sa pustilo v dosť zlom počasí (stále nám popŕchalo) do rozhrabávania kôp hliny, hrabaní lístia, kopania a prevážania hliny a vyrovnávania trávnikov pri okrajoch chodníkov. Pred jednou nás však už zahnalo daždivé počasie. Na prácach budeme ešte pokračovať.

            V utorok nadviazali na terénne práce naše p. upratovačky, ktoré vyčistili okrasné kríky popri plote s parkom miniatúr až po hlavnú cestu a pohrali sa s vyčistením školskej skalky. P. školník zatiaľ spiloval staré už takmer nekvitnúce orgovány a obecní pracovníci nám pomohli kopy lístia a konárov poodvážať.

            V školskej jedálni nám zase zlikvidovali staré dvojkrídlové dvere a  osadili dvoje nové dvere - do kuchyne aj do jedálne. Zamestnankyne jedálne po murárskych prácach robili v kuchyni aj v jedálni väčšie upratovanie a sanitu.

            Všetkým, ktorí priložili ruky k dielu, aby sme sa v uprataní areálu aspoň o kúsok posunuli, patrí veľké ďakujem. V teréennych úpravách budeme ešte pokračovať.

            FOTOALBUM 1
            FOTOALBUM 2

          • Prednáška "Odpady – 6 krokov k aktívnemu občianstvu"

          • Dňa 16. 2. 2024 sa na našej škole konala interaktívna prednáška s témou environmentálnej výchovy, ktorú nám poskytla Organizácia zodpovednosti výrobcov OZV ELEKOS, ktorá má v našej obci na starosti vývoz a triedenie odpadu. Prednášku viedol Mgr. Vladimír Juríček. Zúčastnili sa jej žiaci 3.A, ktorí si overili svoje vedomosti týkajúce sa zberu, triedenia a recyklovania odpadu a naučili sa mnoho nového o rozklade rôznych materiálov a ich dlhovekosti. Žiaci boli veľmi aktívni a s radosťou odpovedali na všetky položené otázky. Dostali do rúk aj reálny "odpad" rôzneho materiálu a skúšali ho zaraďovať do kategórií podľa toho, ako dlho sa rozkladá. Následne si spoločne toto zaradenie opravili a mnohí boli prekvapení z dlhovekosti skla, plastov či tetrapakov. Následne pomocou kartičiek k týmto "odpadkom" priraďovali odpadovú nádobu príslušnej farby či obrázok zálohomatu a zbernej nádoby na oblečenie. Žiaci boli poučení aj o tom, koľko odpadu priemerne vyprodukuje každý človek za 1 deň (1,5 kg) a že sa majú snažiť do budúcna vytvárať ho čo najmenej. Deťom sa prednáška veľmi páčila a určite zmenili svoj pohľad na produkovanie a triedenie odpadu.

          • Oblastné kolo vo florbale

          • V stredu 14.2.2024 sa 9 žiakov šiesteho, siedmeho a ôsmeho točníka zúčastnilo majstrovstiev oblasti vo florbale starších žiakov. Hralo sa v ZŠ Nálepkova za účasti troch výborných deviatackych družstiev zo Starej Turej, Čachtíc a Moravského Lieskového, jedného mladšieho družstva zo ZŠ Nálepkova a najmladšieho družstva z Podolia. Naši chlapci skončili na poslednom mieste bez víťazstva. Najvyrovnanejší zápas sme odohrali s usporiadateľskou ZŠ Nalepkovou, ale tento zápas sme tiež záverom prehrali.

            FOTOALBUM

          • Divadelné predstavenie STUDŇA LÁSKY

          • V stredu 14. februára 2024 žiaci 7.A a 9.A s pani učiteľkou Fabokovou  a pani učiteľkou Podhradskou navštívili divadelné predstavenie Studňa lásky v Okruhovom dome armády v Trenčíne.

            Dnešné valentínske dopoludnie sme strávili kultúrne - vybrali sme sa do Trenčína na predstavenie muzikálu Studňa lásky v podaní hercov Mestského divadla Trenčín. Vznikol ako voľné spracovanie  známej slovenskej povesti o Trenčianskom hrade. Zažili sme príbeh  o obetavej láske tureckého kupca  Omara a jeho milej Fatimy, zajatkyne grófa  Zápoľského - príbeh plný napätia, túžby po moci, ale aj humoru, okorenený príjemnými pesničkami. Štýlové  kostýmy  a kvalitné herecké výkony nás vtiahli do dobovej atmosféry 15. storočia. Dej bol zasadený do kontextu reálnych historických udalostí, v ktorých vystupovali aj  niektoré významné postavy našich  dejín.

            Z divadla sme odchádzali s dobrý pocitom, že láska a vytrvalosť zvíťazila, s myšlienkou, ktorú vyjadril verš z jednej piesne: „Láska aj skalu zdolá.“

            FOTOALBUM

          • Obvodné kolo Hviezdoslavovho Kubína

          • Práve na „láskavého“ Valentína sa uskutočnilo v Novom Meste nad Váhom obvodné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, na ktorej sa zúčastnili aj víťazi školského kola. Krásne prednášali svoje básne Agátka Hochelová i Eliška Huttová a o miesto sa snažili zabojovať v próze David Gábor, Vaneska Prídavková a Lucka Raticová. Všetkým veľmi pekne ďakujeme za reprezentáciu našej školy a Agátke s Eliškou držíme palce na okresnom kole, keďže získali vo svojich kategóriách krásne 2. miesto. Okresné kolo sa uskutoční 22.3.2024 v MsKS v Novom Meste nad Váhom.

          • Výsledky OK DO

          • V pondelok 9.2.2024 sa 7 žiakov vybralo do Nového Mesta nad Váhom rozlúsknuť otázky okresného kola dejepisnej olympiády v 4 rôznych kategóriách. Sme potešení, že traja z nich sa stali úspešnými riešiteľmi OK a dokonca máme aj postupujúceho do krajského kola. Najlepšie sa darilo Patrikovi Rayovi z 8.A, ktorý skončil na 2. mieste a postupuje do KK. Príjemne prekvapil aj Matúš Červeňanský z 9.A, v najstaršej kategórii C skončil ako úspešný riešiteľ na 6. mieste zo 17 žiakov. A do tretice úspešne vyriešil úlohy kat. D aj Michal Fidler z 8.B, skončil na 8. mieste z 15 žiakov. K úspechu blahoželáme žiakom a aj ich učiteľom.

    • Prihlásenie

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Podolie 804
      • schreiberova@zspodolie.sk
      • schreiberova@zspodolie.sk
      • ZŠ - sekretariát: 032 7408411
      • ZŠ: 032 7408412, 032 7408413
        MŠ: 032 7408414
        ŠJ: 032 7408415
        ZŠ - mobil: 0911 961 480
      • Podolie 804
        91622 Podolie
        Slovakia
      • 036125431
      • 2021628609
      • Riaditeľka školy:
        RNDr. Janka Schreiberová - 032/7408412
        schreiberova@zspodolie.sk
      • Zástupkyňa riaditeľky pre ZŠ:
        RNDr. Daniela Maráková - 032/7408413
        marakova@zspodolie.sk
      • Zástupkyňa riaditeľky pre MŠ:
        Slavka Fogašová - 032/7408414
        mspodolie@gmail.com
      • Vedúca školskej jedálne:
        Mariana Porubská - 032/7408415
        sjedalenpodolie@gmail.com